Schimmel

Schimmel
is een micro-organisme die in de natuur voorkomt. Sommige schimmels zijn met het blote oog zichtbaar zoals de paddenstoel en andere zijn zo klein dat ze alleen zichtbaar zijn met behulp van een microscoop. De meeste schimmels zijn volkomen ongevaarlijk voor de mens, maar er zijn een 200-tal soorten die de mens toch kunnen besmetten. Deze besmetting noemt men een mycose-infectie. Mycose-infecties komen vooral voor aan de huid en nagels.
Wanneer de schimmelinfectie voor komt op de huid noemt men dit dermatomycose en aan de nagels een onychomycose.

Onychomycose of schimmelinfectie van de nagel komt vaak voor, dit vooral bij oudere personen. Nagelschimmel wordt vaak ook kalknagel genoemd. Kalknagel is een naam die in de volksmond gebruikt wordt om soms een nagelschimmel aan te duiden. Vreemd is dat niet omdat het vooral bij ouderen voorkomt.
Als men ouder wordt verandert er ook veel aan de voeten. Beetje bij beetje degenereert de voet en neemt de functionaliteit af waardoor ook de weerstand vermindert. Door een slechtere bloedsomloop gaan de nagels langzamer groeien waardoor de schimmels meer kans krijgen.
Een spontane genezing van schimmelnagel/onychomycose is niet mogelijk. Het is een noodzaak om deze aandoening te behandelen vooral bij personen met suikerziekte, kanker, verminderde bloedcirculatie en lymfeafvloed.
Als voetzorgverlener is een zorgtraject inzetten na afstemming met de behandelende geneesheer bij deze personen van groot belang. Zo wordt voorkomen dat de schimmel niet in het lichaam kan binnendringen of de slijmvliezen aantasten.

Dermatomycose of huidschimmel vaak voetschimmel, atleetvoet of zwemmerseczeem genoemd komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Het begint meestal met een grijsachtig wit beslag tussen de tenen. Vooral tussen de vierde en vijfde teen omdat daar meer ruimte is voor vuil en zeepresten. De schimmelinfectie breidt zich verder uit over de huid van de tenen, de bovenvoet en de voetzool. Risicofactoren voor voetschimmel zijn overmatige transpiratie, dragen van schoenen van kunststof, onvoldoende afdrogen na douche of bad, dragen van knellende of strakke schoenen, basische wasproducten …

De behandeling van schimmel of mycose bestaat uit 3 delen namelijk als eerste moeten we uitlokkende factoren uitschakelen. Op de tweede plaats het juiste antischimmelmiddel of antimycoticum kiezen die werkzaam is tegen die bepaalde schimmel zodat het antischimmelmiddel de schimmelcellen in de huid of onder de nagel kan bereiken. Als laatste moeten de bronnen van her-infectie (meestal schoenen) mee worden behandeld. Wordt dit niet gedaan dan komt de schimmelinfectie na genezing terug. Sporen kunnen jarenlang overleven onder slechte omstandigheden.

Uit onderzoek blijkt de volgende producten veel worden gebruikt tegen huid- en nagelschimmel :
FunghiClear®, Naloc®, Samenwerkende pedicures®, Mykored®, Dactarin/miconazol®, Tea Tree olie, appelazijn, Mycocure®, Lamisil/terbinafine® en HFL® Spray.
Heeft u een voetschimmel of een schimmelnagel vraag dan eerst advies aan uw voetverzorgster of behandelende arts voor u start met een antimycose middel. Deze producten zijn niet onschuldig wanneer u ze verkeerd gebruikt!

Scroll naar boven