Wratten

Wratten
zijn goedaardige gezwellen die veroorzaakt worden door een virus, namelijk het humaan papillomavirus (HPV).
Het HPV zet de opperhuidcellen aan tot ongeremd vermenigvuldigen.
Er bestaan een dertig tal verschillende soorten wratten waarvan de oorzaak ligt bij een besmetting.
De meest vatbare leeftijd voor besmetting is 5 tot 15 jaar want tussen deze leeftijd heeft 1 op 10 kinderen en jong volwassenen last van wratten omdat zij nog onvoldoende afweerstoffen hebben opgebouwd.
Het tijdsverloop tussen besmetting en het ontstaan van een wrat kan wel 3 tot 6 maanden bedragen.

Wanneer je krabt of peutert aan de wrat kan het virus zich gaan verspreiden waardoor er op andere plaatsen nieuwe wratten ontstaan.
De meeste wratten verdwijnen spontaan binnen 2 jaar omdat de mensen voldoende afweerstoffen hebben gevormd om de virus te bestrijden.
Wratten komen op verschillende plaatsen voor op het lichaam maar in het kader van mijn beroep beperkt zich dat enkel tot de voetwrat of verucca plantaris.
Een voetwrat kan pijnlijk zijn tijdens het staan of lopen omdat de wrat in de huid wordt gedrukt met een laagje eelt bedekt. De wrat komt vooral voor op drukpunten zoals de hiel, onder de tenen en de bal van de voet.

De meeste besmettingen gebeuren in kleedkamers, douches, sauna’s, zwembaden, … dus in vochtige ruimtes, maar ook bij blootvoets passen van schoenen is gevaarlijk.
Deze gevaren kunnen op de eerste plaats vermijden worden door slippers te dragen in openbare ruimtes en een goeie voethygiëne . Bij het passen van nieuwe schoenen, bowlingschoenen,… raad ik aan om sokken/kousen te dragen.
Wanneer ik bij een klant het vermoeden heb van een voetwrat ga die eerst goed observeren en daarna de druktest uitvoeren.
Zijn de huidlijnen onderbroken? Zie ik kleine puntjes ? Doet de voetwrat pijn bij zijwaartse druk ?
Indien deze voorgenoemde vragen positief zijn spreken we van een voetwrat.

Als medische pedicure adviseer ik telkens bij een voetwrat om een afspraak te maken met huisarts of een dermatoloog. Deze deskundigen zullen u verder helpen met een aangepaste behandeling voor uw voetwrat.
De behandelingen zijn o.a.: bevriezen met stikstof, uitlepelen/chirurgisch, monochloorazijnzuur, tea tree, thuja, wrattengel, cryopen en elektotimer.
De taak van de pedicure beperkt zich dus tot het signaleren van een voetwrat, verwijderen van de eelt op de voetwrat, drukontlasting en eventueel starten met een pakking van salicylzuur. De eigenlijke wratverwijdering dient te gebeuren door een geneesheer.

[Foto’s verschillende voetwratten]

Scroll naar boven