Hamerteen

Hamerteen
en klauwteen worden vaak door elkaar gehaald, ze beschrijven in feite verschillende afwijkingen van de stand van 1 of meerdere tenen.

Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen tweede en derde kootje gestrekt.

[Foto hamerteen]

Een klauwteen heeft daarbij nog een strekking in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

[Foto klauwteen]

Er is geen één exacte oorzaak om het ontstaan van een hamerteen aan te geven maar we weten wel dat bij hamertenen het  besturen van  het evenwicht tussen de verschillende spieren die de tenen bewegen is verstoord. Functie van de kleine voetspiertjes vallen uit.
Oudere leeftijd al dan niet gepaard met slagaderverkalking, diabetes, reuma, ongeval…
Veel voorkomend oorzaak van een hamerteen aan de tweede teen een Hallux Valgus.
Wanneer de grote teen niet optimaal functioneert raakt de besturing van de tweede teen uit zijn evenwicht en kan een hamerteen ontstaan, maar ook doordat de grote teen onder de tweede teen groeit en daarmee deze teen in een hamerteenstand drukt.

Deze afwijking heeft meestal klachten. Een hamerteen kan zeer pijnlijk zijn en veel hinder geven bij het dragen van gewone schoenen. Door het wrijven van de hamerteen tegen de schoen ontstaan er een eksteroog of een likdoorn die kan ontsteken. Tevens kan er pijnlijke eelt ontstaan op het topje van de hamerteen door de kromstand, die onderhevig is van abnormale hoge druk.
Eelt en pijn kan ook voorkomen onder de voorvoet ontstaan die gepaard kan gaan met ontsteking en pijn in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Behandelen van een hamerteen kan u conservatieve behandelen of niet-operatief behandelen. Als voetzorgverlener kan ik in het beginstadium adviseren om de pijnlijke drukplekken te reduceren door het dragen van brede schoenen. Brede schoenen in combinatie met steunzolen met een weinig buigbare zool. Verder kan drukontlasting ook gebeuren door het verwijderen van eelt en likdoorns door een voetdeskundige.
Dragen van protectors en/of  correctors  kunnen om de druk te verminderen, deze hulpmiddelen kan u verkrijgen bij de pedicure.
Als voetverzorgster raad ik u eerst aan om een conservatieve behandeling te volgen voor u de stap zet naar een operatieve oplossing. Wanneer u blijvende klachten hebt ondanks een adequate conservatieve behandeling kan u dan voor een operatieve behandeling kiezen.

Operatieve behandeling voor een hamerteen kan bestaan uit een simpele hamerteen correctie of een uitgebreide hamerteen correctie.

Een simpele hamerteen correctie bestaat uit het wegnemen van het uiteinde van het eerste kootje en het rechten van de teen. U krijgt 2 prikjes in de teen, duurtijd operatie is ongeveer 10 minuten en daarna wordt de voet omwonden. Soms wordt er een klein ijzeren pennetje ingebracht.
Het verband moet 2 weken blijven zitten want hiermee wordt de teen in goede stand gehouden.
U mag wel lopen op de voet maar vanwege infectie gevaar is verstandig om zoveel mogelijk te rusten met de voet omhoog. Na 2 weken mag het verband eraf en worden de hechtingen verwijderd (en het eventueel geplaatste ijzeren pennetje). De geopereerde teen kan gedurende een aantal weken wat dikker uitzien.

Een uitgebreide hamerteen correctie is net hetzelfde als bij een simpele hamerteen correctie maar hier wordt ook de sterkpees en het kapsel aan de bovenkant het middenvoetsbeentje gewrichtje van het eerste kootje verlengd. Bij deze behandeling wordt altijd een ijzeren pennetje om de juiste stand aan te houden. Het pinnetje blijft een 4 tal weken zitten. Soms worden meerdere tenen gecorrigeerd, als er een hallux valgus is wordt die rechtgezet en de knok verkleind. De ingreep gebeurd onder volledige verdoving en kan normaal via dagopname gebeuren.

De resultaten van een hamerteen correctie zijn in het algemeen zeer goed. Zoals bij alle operaties is er een kleine kans op complicaties. Een algemene complicatie is een infectie of een nabloeding en een specifieke complicatie is een stand afwijking na de operatie. Het doel van deze correctie is pijn verlichting en stand correctie bekomen en die wordt voor 95% van de ingrepen behaald. De geopereerde teen zal wel een beetje buig- en trekkracht verliezen maar voor het goed functioneren van de voet is dat niet nadelig.
Het kan nooit geen kwaad om u goed te laten informeren voor u overgaat naar een hamerteen correctie. Uw huisarts en/of orthopedische arts kan u daarbij zeer goed bijstaan zodat u de juiste beslissing neemt.

Scroll naar boven